Kalender

Εκδήλωση για το Ρεύμα, Έναστρον Βιβλιοκαφέ, Αθήνα, Τρίτη 25/2/2025

Das Ereignis

Εκδήλωση - Ανοιχτή Συζήτηση για το Ρεύμα, στο Έναστρον Βιβλιοκαφέ, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025, 7.30 μ.μ. 

Ανοιχτή Συζήτηση με την συμμετοχή των:

- Δημήτρης Καπέλας, Τεχνικός στην ΔΕΔΔΗΕ, εκλεγμένο μέλος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ και επί σειρά ετών Γραμματέας της. Διατέλεσε ως εκλεγμένο μέλος στο Κεντρικό Δ/Σ/ της ΕΤΕ/ΔΕΗ, Αναπλ. μέλος στο Δ/Σ της ομοσπονδίας ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Είναι μέλος του DiEM25 και ΜέΡΑ25.

- Δημήτρης Καλλέργης, Μηχανικός και Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας Αττικής (πρώην Ενεργειακή Κοινότητα Αττικής)

- Αλέξης Σμυρλής, οικονομολόγος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και Διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΜέΡΑ25

Οργάνωση της εκδήλωσης από την Ο.Β. Α' Αθηνών

---

Γιατί πληρώνουμε το ρεύμα ακριβά;

Η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα αγγίζει το 60%, ενώ πριν δύο χρόνια ήταν κάτω από το μισό.  Ωστόσο οι τιμές του ρεύματος έχουν παγιωθεί σχεδόν στο διπλάσιο σε σχέση με πριν από μια διετία, αντί να μειωθούν.

Πώς γίνεται, και να πληρώνουμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ, και να μας χρεώνουν διπλάσια την τιμή κιλοβατώρας;

Η ξεκάθαρη απάντηση είναι: καρτέλ. Οι παραγωγοί ρεύματος, όλοι ιδιώτες αφού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ξεπούλησαν τη ΔΕΗ που φτιάχτηκε με χρήματα των φορολογούμενων, ελέγχουν την αγορά. Παράγουν ρεύμα από ΑΠΕ, που τους ανήκουν παρόλο που εμείς τις έχουμε πληρώσει μέσω του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος, και μας χρεώνουν αυτό το ρεύμα με τιμή φυσικού αερίου! Αυτό επιβάλλει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που διαμορφώνει τις τιμές προς όφελος των μεγάλων εταιρειών.

Σε όλη την Ευρώπη, η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ ρίχνει τις τιμές – συχνά σε αρνητικά επίπεδα. Στην Ελλάδα, όμως, παρά τη συμμετοχή 58,1% των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, οι τιμές ανεβαίνουν αντί να μειώνονται, την ίδια στιγμή που η χωροθέτηση των ΑΠΕ γίνεται χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Το κόστος παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ είναι σχεδόν μηδενικό, αφού ήλιος και άνεμος δεν κοστίζουν. Οι υποδομές επιδοτούνται από το δημόσιο, άρα έχουν ήδη αποσβεστεί. Η τιμή λοιπόν της κιλοβατώρας που πληρώνουμε στην Ελλάδα δεν έχει επ’ ουδενί λόγο να κάνει με τα πραγματικά κόστη παραγωγής της αλλά οφείλεται στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, η οποία ελέγχεται από ένα καρτέλ, που λειτουργεί ανεξέλεγκτα και καθορίζει αυθαίρετα την τιμή του ρεύματος.

Τέρμα τα δήθεν «ουρανοκατέβατα» κέρδη του καρτέλ ενέργειας!
    • Πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής.
    • Ενίσχυση των Ενεργειακών Κοινοτήτων για παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας από τους ανθρώπους που την χρησιμοποιούν.
    • Κοινωνικοποίηση ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ κι ΑΔΜΗΕ και λειτουργία τους ως μια ενιαία Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας.
    • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι δικαίωμα – όχι πεδίο κερδοσκοπίας των καρτέλ!

ΟΒ Α’ Αθήνας ΜέΡΑ25

Möchtest du über DiEM25's Aktionen informiert werden? Melde dich hier an.

Wann
25/02/2025 @ 12:30 - 15:00 EST
Wo
Έναστρον Βιβλιοκαφέ @ ΑΘΗΝΑΙ, Griechenland
Veranstalter
Ο.Β. Α' Αθηνών ΜέΡΑ25 Contact
Zielgruppe
Öffentlich, bis zu 80 Teilnehmende
Language
Ελληνικά (Greek, Modern (1453-))
Art der Veranstaltung
Diskussion

Ort

Έναστρον Βιβλιοκαφέ

Σόλωνος 101, Αθήνα 106 78